На 23.06.2023 г. в аула „Максима“ на УНСС се проведе тържествената церемония по връчването на дипломите на зрелостниците на Националната търговско-банкова гимназия. Присъстваха проф. д-р Матилда Александрова – заместник-ректор по учебната дейност, проф. д-р Цветана Стоянова – заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, проф. д-р Даниела Фесчиян – председател на Асоциацията на икономическите училища в България, ръководството на НТБГ, класни ръководители, учители и родители. 

Директорът на гимназията г-жа Емилия Иванова откри церемонията: „Благодаря ви, скъпи ученици, че бяхте наши ученици. Благодаря ви, скъпи родители, че избрахте нашето училище. Благодаря ви, скъпи учители, че дадохте знание и възпитание на тези ученици“.

„Искам да ви поздравя с днешния празник. Това е празникът на вашата зрялост“ – обърна се проф. д-р Матилда Александрова към зрелостниците.

Проф. д-р Цветана Стоянова поздрави зрелостниците с думите: „Скъпи зрелостници, за мен е изключително удоволствие, че днес мога да бъда част от вашия триумф на знанието. Учениците от Националната търговско-банкова гимназия са едни от най-силните ни студенти“.

Пожеланията „На добър час от Националната търговско-банкова гимназия“ се сляха с „Добре дошли в УНСС“, каза в емоционалното си слово председателят на Асоциацията на икономическите училища в България проф. д-р Даниела Фесчиян. Тя посочи, че зрелостниците трябва да се гордеят с това, че са завършили тази гимназия, която има изключителни постижения в много области. Проф. Фесчиян систематизира отличителните черти на НТБГ като посочи: „НТБГ е училището с най-висок приемен бал сред професионалните училища в страната през последните 20 години. Там са създадени повече от 500 учебни предприятия, с които училището се състезава в 24 училищни панаира в страната и в 76 международни“.

280 ученици от 10 паралелки получиха своите дипломи за завършено средно образование. Диляна Димитрова от XII „ж“ клас и Ирина Колева от XII „Б“ клас получиха първите си отлични дипломи като първенци на гимназията. Те завършват със сребърни медали.

„Общият ни път завършва, скъпи съученици, преминахме един важен етап в живота си, за който искам да благодаря на нашите учители, на които дължим много. Благодарим ви!“, обърна се Ирина към своите учители. Зрелостниците, за първи път, облечени с официални тоги и шапки, изразиха своята радост от церемонията с традиционно хвърляне на шапки във въздуха.