Юбилеен концерт 2023

На 27.02.2023 г. в Националната опера и балет се проведе тържествено събрание по повод 110-та годишнина на НТБГ.

На събитието присъстваха: г-жа Мария Гайдарова – зам.-министър на образованието и науката, г-жа Ваня Тивидошева – директор на дирекция „Професионално образование и обучение“ в МОН, г-жа Ирина Щонова – зам.-министър на икономиката, г-н Цветан Симеонов – председател на БТПП, проф. д-р Димитър Димитров – ректор на УНСС, проф. д-р Даниела Фесчиян – зам.-ръководител на катедра „Счетоводство и анализ“ в УНСС и председател на АИУ, проф. д-р Румен Брусарски – декан на ФСФ в УНСС, доц. д-р Костадин Коларов директор на ИП в УНСС, г-н Михаил Кончев – зам.-председател на НСИ, г-жа Антоанета Илкова – директор на дирекция „Многосекторна статистика, методология и сътрудничество“ към НСИ, д-р Ваня Кастрева – началник на РУО – София-град, д-р Юлиян Петров – председател на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, г-жа Виолета Петкова – главен експерт в СБУ, г-н Красимир Вълчев – министър на образованието и науката от 2017 до 2021 г., политик, г-жа Анелия Анастасова – депутат от 2017 до 2021 г., политик, доц. д-р Тодор Ялъмов – зам.-декан на СФ на СУ „Св. Кл. Охридски“, г-н Александър Николов – бивш министър на енергетиката, възпитаник на НТБГ, г-жа Дария Маврудиева – директор на ЦУТП, представител на г-н Димитър Божилов – кмет на район Триадица, г-жа Десислава Попова – председател на ОС на НТБГ, г-жа Емилия Миланова – председател на УС на СУН, г-жа Таня Михайлова – директор на  НПГПТО „М. В. Ломоносов“, г-жа Иванка Станчева – директор на ПГСС „Бузема“, г-жа Мая Гешева – директор на НФСГ, г-жа Рени Гигова – директор на СГХСТ, г-жа Маргарита Янакиева – директор на ПГАВТ „А. С. Попов“, инж. Полина Костова – директор на СПГЕ „Джон Атанасов“, експерти от МОН и РУО,  членовете на ОС на НТБГ и на СУН, бивши и настоящи учители и ученици, родители.

В първата част на тържественото събрание приветствено слово произнесе директорът на НТБГ – г-жа Емилия Иванова. Бяха поднесени поздравления и от гостите. Певци и балетисти от Националната опера и балет почетоха празника с две изпълнения. 

Втората  част беше забавно-музикална и протече под надслов „Традиция и модерност“. В нея ученици от НТБГ показаха своите творчески умения. 

Народни композиции и хора представиха сборна група танцьори от гимназията и Фолклорните ансамбли „Еремия“, „Шевица“ и „Бъдниче“, в състава на които са съответно – Стела Илиева от 8. „г“, Михаела Байчева от 11. „е“ и Виктор Киров от 10. „а“ клас. Освен традиционни танци, бяха изпълнени и модерни – стрийт денс от Никол Калева от 8. „и“ клас и клуб „Танцувай с мен“, хип-хоп от Анна Балканска от 11. „в“ и школа „Ел Денс“ и танц на високи токчета в изпълнение на Аделина Гаврилова от 11. „д“ и нейната група, както и класически танци – латино – от Антоана Петрова от 12. „е“ клас и партньора ѝ Боян Стоянов, и английски валс – от Алекс Костадинов от 9. „к“ клас с партньорка Ивелина Карчева.

Вокално майсторство в сферата на фолклора, естрадата, рока, джаза и операта демонстрираха Деяна Коцинова от 8. „и“, Михаил Иванов от 9. „е“, Радина Ангелова от 9. „к“, Теа Николова от 10. „е“, Виктория Грозданова от 11. „д“, Мария-Магдалена Корфонозова от 11. „з“, Анелия Божич и Гергана Пачова от 12. „г“, Ралица Колева от 12. „д“ и Серафима Дочева от 12. „и“ клас. Своите професионални умения засвидетелства и певицата Илияна Миткова – майка на Мария-Магдалена Корфонозова от 11. „з“ клас. Г-н Мартин Лямов – преподавател  по музика в гимназията, акомпанира на гайда, а г-жа Светлана Ананиевска – на пиано. 

В програмата намериха място рецитацията на Жасмин Вангелова от 10. „к“ клас на стихотворението „Училище“ от Красимир Обретенов и монологът от книгата „Малкият принц“ на Екзюпери в изпълнение на Елена Гергова от 9. „г“ клас.

Не остана незабелязано и спортното майсторство на бъдещите икономисти. Публиката остана впечатлена от акробатичните умения на Виктория Пешева от 10. „д“ клас и нейната трупа.

Атмосферата бе нажежена от разтърсващото изпълнение на метъл бандата на Илиан Синапов от 11. „к“ клас и Калоян Цветков от 9. „в“. 

Концертът приключи с право хоро, на което се хванаха ръка за ръка ученици, учители, родители и гости.