Youth Business Summit (YBS) е единствено по рода си глобално бизнес състезание за ученици от икономическите училища. По време на динамична седмица на бизнес състезания, лидерски събития и професионална работа в мрежа, изгряващи таланти от средни гимназиални училища по целия свят показaха професионалните умения и бизнес проницателност, които са развили, управлявайки учебно-тренировъчни компании.

Повече от 4500 участници взеха участие в срещата на върха на младежкия бизнес през 2024 г., която се проведе от 11. до 12. април в конгресния център Jacob Javits в Хъдсън Ярдс, Ню Йорк.

В състезанията взеха участие 270 учебни фирми от 160 училища от САЩ (16 щата), България, Румъния, Австрия, Германия, Албания, Бразилия, Индонезия.
България беше представена от две учебни фирми на Националната търговско-банкова гимназия – „Пет Хелт Академи“ ООД и „Бенянисимо Джуниър“ ООД.
Global Innovation Challenge е едно от уникалните събития в света, свързани с бизнеса, за ученици от гимназиален етап. Ученици, представляващи различни страни, работеха в многонационални екипи, за да разрешат належащ глобален проблем около устойчивостта на климата. Участниците бяха разпределени на случаен принцип в отбори и в деня на събитието работеха съвместно върху решение, което да представят на журито.

В състезанието Global Innovation Challenge взеха участие 250 ученици, 16 от които ученици от НТБГ и ЧПГ по БДТФ. Четирима от нашите ученици влязоха във финалите, като Магдалина Боруджиева от XI „в“ клас на НТБГ спечели първо място, а Александър Грънчаров от X „а“ клас на ЧПГ по БДТФ, спечели второ място.
Rapid Prototyping Challenge е предизвикателство за бързо създаване на прототипи беше състезание, което включваше многонационални смесени екипи от 8-10 ученици, на които беше даден проблем за решаване чрез създаване на прототип с ниска точност, чрез използване на материалите, предоставени на масите в изпитната зала. Всички отбори получиха един и същ проблем за решаване и подготвиха двуминутно представяне, както и една минута въпроси и отговори от журито. В това състезание взе участие отбор от осем ученици от НТБГ и се представи отлично. Печелившата идея получи признанието на журито и се класира на четвърто място.

Отборите и учебните фирми на НТБГ се представиха отлично и завоюваха за пореден път авторитет за българското професионално образование и България.