Ученици от Националната търговско-банкова гимназия, ръководени от г-жа Катерина Григорова, взеха участие в първия философски фестивал под надслов „Философия и философстване – бъдеще и бъдене“. Събитието се състоя на 01. юни в 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ благодарение на организацията на гимназията-домакин, както и с участието на университетски преподаватели от Философския факултет на СУ.

Фестивалът се проведе за първа година, но предложи разнообразни дейности за изява на учениците, сред които диалог, дебат, картина, музика, късометражни филми, ролеви игри, дискусии и всевъзможни демонстрации на интереси. Включиха се ученици от различни училища – ФЕГ, Испанската гимназия, Джон Атанасов, 138. училище, Първа ЧМГ „Питагор“ и др.

Представителите на НТБГ се изявиха в следните направления:

  • Иноя Маркова от 10. „д“ клас представи картина, свързана с дилемата между материалното и духовното в човешкото битие.
  • Ивана Бръшкова от 11. „в“ клас участва с картина, тематично свързана с проблема за апатията в съвременното общество.
  • Ана-Никол Ранова и Нина Дилова от 10. „а“ клас проведоха сократически диалог на тема „За алчността“.
  • Валентин Крумов и Иван Милушев от 10. „в“ клас участваха с дебата „За“ и „Против“ употребата на лаптопи и таблети, вместо учебници в училищата.
  • Габриела Николова от 10. „д“ клас се изяви чрез обсъждане на философски цитат върху фрагмент от Тома Аквински.

Националната търговско-банкова гимназия благодари на домакините за поканата и гостоприемството, а на своите ученици – за желанието, старателната подготовка и чудесното им представяне!