На 07.02.2024 г. се проведе открит урок по история с учениците от 9. „д” клас с преподавател г-жа Ирина Грънчарова на тема „Българите по пътя към свободата“.

Според традиционния български обичай, гостите бяха посрещнати с хляб и сол.

Целта на урока бе задълбочаване на знанията за освободителната борба на българите през Възраждането и дейностите на Георги Раковски, Васил Левски, Любен Каравелов и Христо Ботев. Учениците се въплътиха в ролята на български войводи, които събират чети. Чрез своето кратко, но пламенно възвание към младите родолюбци в емиграция, те ги убеждаваха да участват в освободителното движение. Създадоха таен революционен комитет с полагане на клетва върху Евангелието, револвер и нож. 

Учениците се запознаха с героизма на един народ от април 1876 г., развято бе и знамето на Райна Княгиня. Участниците се запознаха с картата на Санстефанска България и с решенията на Берлинския конгрес. Подредиха на правилните места частите на разпокъсаната ни държавата. Урокът завърши с рубриката „Поща на времето“, чрез която реализираха виртуална среща с един български революционер от освободителните борби.