На 18.06.2023 г. от 11.30 ч. в столичното кино „Влайкова“ се проведе заключителната част от съвместния проект на клавирно трио „Дивертименто“ и ученици от клубовете по интереси към НТБГ. Ученици, родители, преподаватели и гости на събитието се потопиха в една вълнуваща фантазия от музика и образи, пресъздадена от Грациела Панайотова (цигулка), София Радилова (виолончело), Иван Керековски (пиано), певицата Милена Гюрова и ученици от клубовете  „Дъга“, „Перпетуум мобиле“ и „Скерцо“. 

В първия етап от проекта учениците от клуб „Дъга“ с ръководител ст. учител Иванка Йовчева участваха в конкурс на тема „Морето в музика и багри“, който се проведе в Националната търговско-банкова гимназия през месеците април и май. Конкурсът приключи с тържествено откриване на изложба на 18.05.2023 г. 

Жури в състав: Иванка Йовчева (ст. учител), Милена Стойчева (ст. учител), Ана Якимова (ст. учител и ИТ консултант), Росица Костова (режисьор) и Румяна Рачкова (художник) селектира рисунките и удостои най-подходящите с участие в мултимедията на концерт-спектакъл. Работата на журито не бе лека, защото всички ученици се справиха чудесно.

Вторият етап от проекта се състоеше в подготвянето на мултимедия за концерт-спектакъл с клавирно трио „Дивертименто“ от Ася Христова (10 „и“ клас), Ния Любенова (10 „и“ клас), Александър Николов (10 „и“ клас), Виктор Кунев (9 „и“ клас) и Антоний Тонев (12 „д“ клас) от клубовете „Перпетуум мобиле“ и „Скерцо“ с ръководител ст. учител Милена Стойчева.

Видеа с „Морските истории“ от концерта

След проектите „Сезони в музика и стих“ и „Какво е валсът“ за трети пореден път учениците от НТБГ доказаха необходимостта на младите хора от изкуство, което ги обогатява духовно и оставя спомени за цял живот.

С гордост и огромно удовлетворение съобщаваме, че концерт-спектакълът „Сезони в музика и стих“ на клавирно трио „Дивертименто“, в който взеха участие Ася Христова и Антони Тонев през м. май 2022 г., бе удостоен с приза „Музикален проект на годината“ за 2022 г. в ежегодната класация „Музикант на годината“ на предаването „Алегро виваче“ по програма „Хоризонт“ на БНР.