Президентът Румен Радев заедно с получилите грамота „Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните науки“ ученици и студенти, постигнали високи резултати с авторските си проекти.

На церемония в Гербовата зала на Дондуков 2 президентът Румен Радев връчи грамотата „Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните науки“ за ученици и студенти, постигнали високи резултати с авторските си проекти.

Носител на отличието е  Иван Златанов от Национална търговско-банкова гимназия. Той е алумни и финалист в категория „Софтуерни системи“ на международния панаир на науката и инженерството Regeneron International Science and Engineering Fair 2020, финалист и носител на една от големите награди на юбилейния научен панаир „150 години Българска академия на науките“.

Неговата авторска разработка е Heimdall – система за сигурност, анализираща злонамереността от USB устройства за масово съхранение. Heimdall е разработена чрез съчетаването на множество софтуерни и хардуерни тестове. Целта ѝ е да противодейства на компютърни вируси и malware програми, чиито основен метод за разпространение е посредством USB устройствата за масово съхранение.

Пълна информация за събитието