• Начало
  • Обучение и резултати
  • Резултати от олимпиади
Резултати от олимпиади

НАЦИОНАЛНИ ОЛИМПИАДИ 2020 ГОДИНА

Националната олимпиада по ИТ се проведе на 27 юни. Включиха се над 1700 ученици от цялата страна. От тях до националния кръг бяха допуснати 100 проекта. Той се проведе във виртуален формат, а защитите на проектите бяха предавани онлайн. Дванадесетокласниците с отличен успех влизат без изпит във Факултета по математика информатика на Софийския университет. Победителите получават грамоти от Министерството на образованието и науката и награди от спонсора на олимпиадата TelebidPro.

Националната търговско-банкова гимназия бе представена от Иван Златанов от 11 "и" клас. Той спечели първо място в категория "Приложни програми" и се нареди сред лауреатите на състезанието.

Към новината в сайта на РУО - София-град

Виртуални ИТ състезания

В условията на извънредното положение в страната учениците на НТБГ продължават участието си състезанията в областта на ИТ от календара на МОН. 

На 13. април 2020 се проведе Областният кръг на националната олимпиада по ИТ във виртуална среда. Начало на надпреварата постави Момчил Попов от 8 "а" клас. Той се състезава в категория "Мултимедия" с проект за глобалното затопляне и начините за справяне с проблема. В категория "Приложни програми“"гимназията бе представена от учениците от 11 "и" клас Александър Брежников и Иван Златанов. Надпреварата продължава Иван, който ще участва в селекцията за Националния кръг.

Задочно се състоя и Пролетната конференция на Ученическия институт по математика и информатика към БАН. Гимназията бе представена от Мартин Якимов от 10 „з“ клас и отново от Иван Златанов. Те завоюваха грамоти, съответно, за много добро и отлично представяне и си осигуриха участие в международната лятна изследователска школа.

Иван се представи отлично и в Националния конкурс "Млади таланти", организиран от МОН. Участниците презентираха проектите си по време на живо предаване в YouTube.

НАЦИОНАЛНИ ОЛИМПИАДИ 2019 ГОДИНА

На 09.03.2019 г. в Националната природо-математическа гимназия се състоя Областният кръг на Националната олимпиада по информационни технологии. Националната търговско-банкова гимназия бе представена от:

Иван Златанов - 10 И клас  „Приложни програми“;

Христо Кожухаров - 10 И клас „Интернет приложения“;

Ивана Стефанова - 8 Ж клас „Мултимедия“;

Хари Ковачев - 8 И клас „Уеб сайт“.

Иван Златанов и Христо Кожухаров преминаха успешно Областния кръг и са предложени за участие в Националния кръг.

Пожелаваме им успех!

НАЦИОНАЛНИ ОЛИМПИАДИ 2018 ГОДИНА

ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ 2018

На 12. май 2018 в град Търговище се състоя Националният кръг на олимпиадата по Информационни технологии.

Националната търговско-банкова гимназия бе представена от Иван Златанов от 9 "и" клас, специалност "Икономическа информатика". Той се състезава с проекта си "Защита на данни чрез криптиране" в категория "Приложни програми" 9-12 клас.

Иван завоюва 5-то място в категорията си и с оценка Отличен (5,75) е 15-ти в генералното класиране.

 

Към класирането в категория "Приложни програми"

Към генералното класиране

ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИЯ 2018

Яна Гергова от XII "д" клас и Сиана Бориславова от  XII "з" клас с преподаватели Р. Виларова и Д. Клинчева са сред педесетте ученици, допуснати до участие в Националния кръг на олимпиадата по История и цивилизация, който ще се проведе от 20. до 22.04.2018 в град Кърджали.

Организатори на събитието са Министерство на образованието и РУО-Кърджали.

Класирането на нашите ученици е повод за удовлетворение и разкрива пред тях нови възможности.

НТБГИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ 2018

На 10. март 2018 г. в Националната природо-математическа гимназия се състоя Областният кръг на Националната олимпиада по информационни технологии.

Националната търговско-банкова гимназия бе представена в три категории –„Мултимедия“„Уеб сайт“ и „Приложни програми“.

В категория „Мултимедия“ се състезаваха учениците от VIII„и“ клас, специалност „Електронна търговия“ Ина КолеваЙоана Тачева и Теодор Петров с преподаватели С. Михайлова и Н. Байлова. Ина и Йоана изнесоха презентация на тема „Защо да останем в България“. Те споделиха своите успехи в училище и бъдещите си планове. Представянето им се превърна в отворена дискусия по актуалната за младите хора днес тема. В тази категория се състезава и Теодор, който представи проекта си „Как да изберем правилния компютър“. Опитът, който сподели, се оказа полезен и за съучениците му, за да изберат точната конфигурация за целите си. Теодор демонстрира и умения за създаване и обработката на видео.

Към клипа на отбора, автор Теодор Петров

Националната търговско-банкова гимназия бе представена и в категория „Уеб сайт“. Мартин Якимов от VIII„з“ клас, специалност „Икономическа информатика“ с преподавател Н. Байлова, представи своя сайт „ИТ България“, в който всеки, който се развива в областта на информационните технологии, може да намери полезна информация и софтуер. Някои от програмите, до които дава достъп сайта, са авторски, създадени от Мартин. 

Към сайта на Мартин Якимов

Начини за защита на данни предложи Иван Златанов от IX„и“ клас, специалност „Икономическа информатика“ с преподаватели С. Михайлова и Вл. Иванов. Той се състезава в категория „Приложни програми“ и представи авторски софтуер за криптиране да текст, изображения и видео.

Ръководител на отбора на НТБГ – А. Якимова.


НАЦИОНАЛНИ ОЛИМПИАДИ 2017 ГОДИНА

ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ 2017

На 11.03.2017 г. в НПМГ се проведе областният кръг на Националната олимпиада по информационни технологии. НТБГ беше представена от двама ученици: Дея Иванова от 8 "к" клас - специалност "Електронна търговия" с преподавател Гичка Ангова и Иван Златанов от 8 "и" клас - специалност "Икономическа информатика" с преподавател Силвия Михайлова. Гимназистите се състезаваха в категориите "Мултимедия" и "Уеб сайт" под ръководството на Ана Якимова. За реализацията на проектите си те използваха разнообразни технологии.

НАЦИОНАЛНИ ОЛИМПИАДИ 2016 ГОДИНА

ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ 2016

На 13.03.2016 година в Националната природо-математическа гимназия се проведе Областният кръг на Националната олимпиада по информационни технологии. Националната търговско-банкова гимназия беше представена от учениците от VIII клас - Силви Игнатова, Мая Юрукова, Дарина Маркова и Габриела Методиева, с преподаватели Силвия Михайлова и Нонка Байлова и ръководител Ана Якимова. Те се състезаваха в категория "Мултимедия", като използваха разнообразни технологии при реализацията на идеите си.

Проектът на Дарина и Габриела е предложен за допускане до националния кръг.

Списък на проектите, предложени за допускане до национален кръг

НАЦИОНАЛНИ ОЛИМПИАДИ 2015 ГОДИНА

НОИТ 2015ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ 2015

На 07.03.2015 г. в Националната природо-математическа гимназия се проведе Областният кръг на олимпиадата по информационни технологии. Националната търговско-банкова гимназия бе представена от:

- Елинита Стефанова – 8 "д" клас;

- Дамяна Вакъвчиева – 8 "з" клас;

- Пламен Миладинов - 8 "и" клас;

- Лъчезар Атанасов - 9 "и" клас. 

Към клипа на отбора

 

НАЦИОНАЛНИ ОЛИМПИАДИ 2014 ГОДИНА

Олимпиади 2014

ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИЯ 2014

На 04.02.2014 г. в 9 ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин" се проведе Областният кръг на Олимпиадата по история и цивилизация. Ученикът Георги Янков Георгиев от 10 "А" клас на Националната търговско-банкова гимназия получи 78,25 точки и се класира за Националния кръг.

Списък на участниците в Областния кръг

 

НОИТИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ 2014

На 09.03.2014 г. в Националната природо-математическа гимназия се проведе Областният кръг на олимпиадата по информационни технологии. Националната търговско-банкова гимназия бе представена от:

- Димитър Димитров – 8 "ж" клас;

- Марая Коева, Мила Тутунарова и Кирил Йотов – 8 "з" клас;

- Лъчезар Атанасов - 8 "и" клас.

Марая Коева и Мила Тутунарова успешно преминаха Областния кръг.

Протокол с класираните ученици

 

НАЦИОНАЛНИ ОЛИМПИАДИ 2013 ГОДИНA

НОИТПрез учебната 2012/2013 г. учениците от НТБГ  участваха  в различни олимпиади и състезания. Трима от тях се класираха на национален кръг - Калина Кюркчийска от 10 "ж" клас (История и цивилизация), Мариела Дамянова от 8 "б" клас (Химия) и Стефан Петков от 8 "з" клас (Информационни технологии).

На официална церемония на 14.05.2013 г. РИО-София град връчи грамота на Мариела Дамянова за успешното й представяне.

Стефан Петков се състезава на Националния кръг на олимпиадата по информационни технологии в категория "Уеб сайт". Финалният кръг се проведе от на 14. и 15.05.2013 г. в град Монтана. Ученикът защити своя проект "Моето училище на 100 години" и издържа тест по ИТ. 

 

Олимпиада по физикаФИЗИКА 2013

Списък на успешно представителите се ученици на Областния кръг на олимпиадата по физика:


- Мария Ангелова Николова - 8 "а" клас;
- Радослав Цветков Цветков - 9 "а" клас;
- Антонио Иванов Георгиев - 9 "а" клас;
- Едуард Али Хамдун - 11 "б" клас.


Национална олимпиада по ИТ

ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ 2013 година

Учениците Стефан Петков от 8 "з" клас и Елиан Лазаров от 8 "е" клас се представиха успешно на Областния кръг на Националната олимпиада по информационни технологии.

Те защитиха своите проекти на 10.03.2013 г. в Националната природо-математическа гимназия.

За сайта си "Моето училище на 100 години" Стефан Петков продължава в следващия етап на състезанието. Той получи 76 точки.

 

ФИЗИКА 2012

За отлично представяне на Областния кръг на олимпиадата по физика за 2011/2012 учебна година, ученикът Едуард Али Хамдун от 10 "б" клас получи почетна грамота. Той е единственият представител от 10-ти клас, явил се на материала от 10-ти до 12-ти клас и постигнал високи резултати.

 

БИОЛОГИЯ И ЗДРАВНО ОБРАЗОВАНИЕ 2012

На заседание на Педагогическия съвет на гимназията на 3.05.2012 г. от името на РИО на МОМН с грамоти за отлично представяне на областния кръг на олимпиадата по биология и здравно образование бяха наградени следните ученици.

  • Благовеста Анатолиева Койнарска, 8 „б” клас;
  • Стефани Георгиева Бокова, 8 „б” клас;
  • Спас Петров Илчев, 9 „а” клас;
  • Антоанет Бориславова Симеонова, 9 „в” клас;
  • Яна Навратилова – 9 „г” клас.

 

ФРЕНСКИ ЕЗИК 2012

На Националната олимпиада по френски език на 4-то място сред учениците от 8-ми клас се класира Надежда Валентинова Димитрова от 8 „в” клас.

 

ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ 2012

Здравословно

Благовеста Койнарска от VIII "б" клас спечели 98 от 100  точки на Областния кръг на олимпиадата по информационни технологии за 2012 година и се класира за национален кръг.

Нейната разработка беше на тема "Здравословно хранене".

За да прецените необходимите Ви калории, можете да изтеглите презентацията й.

Презентацията за здравословното хранене

 

СЧЕТОВОДСТВО 2012

Вероника Цветкова  от ХІ "д" клас се представи отлично на училищния кръг на Националното състезание по счетоводство и е класирана за участие в Националния кръг.