XVIII панаир 2017

На 23 февруари 2017 година в Интер Експо Център, София, се проведе XVIII традиционен панаир на Националната търговско-банкова гимназия по проекта "Интегративно практическо обучение". Панаирът се проведе по случай 104-та годишнина на най-голямото икономическо училище в страната, в което се обучават повече от 1 250 ученици в осем специалности.

Своята дейност представиха 56 учебни предприятия - 18 банки, 32 фирми, 2 митници и 4 застрахователни дружества. Те бяха подпомогнати от 54 ментори - фирми, банки, огранизации. 

Специални гости на събитието бяха проф. д-р Николай Денков - министър на образованието и науката, г-жа Ваня Кастрева - началник на РУО - София-град, проф. д-р на ик. н. Стати Статев - ректор на УНСС, г-жа Дария Маврудиева - директор на Централата на учебно-тренировъчните фирми към МОН, представители на менторите на нашите учебни банки, фирми, застрахователни компании, представители на МОН и РУО - София-град.

В обръщението си проф. д-р Николай Денков изтъкна, че ученическите фирми са пример за тясна връзка между образованието и бизнеса. По думите му цел на ръководния екип на МОН е учениците да развиват своята креативност, да генерират идеи и да работят за тяхното осъществяване с помощта на ментори от действащи фирми. Проф. Денков отбеляза, че НТБГ има работещ модел за практическо обучение, от който може да се почерпи добър опит. Министърът акцентира на изключителните постижения на нашите ученици на национални и международни състезания. 

Г-жа Ваня Кастрева сподели, че за пореден път присъства на този форум и както винаги е впечатлена от ентусиазма и компетентността на учениците и преподавателите от НТБГ. Според нея нашите ученици като истински професионалисти са овладели магията на "виртуалните продажби". 

Проф. д-р ик. н. Стати Статев приветства учениците като "бъдещи студенти на УНСС". Той определи сътрудничеството между УНСС и НТБГ като модел за истинско взаимодействие между висшето и средното образование. В своето обръщение към учениците, учителите и гостите на събитието проф. Статев изтъкна разрастващите се в последните години връзки между УНСС и НТБГ. "Създавате ми проблеми, защото победителите във всички олимпиади и състезания, които организира нашият университет, са ученици от НТБГ", пошегува се проф. Статев. 

В своето обръщение г-жа Дария Маврудиева отправи пожелания за продължаване на добрата традиция  и запазване на високото ниво на професионална изява на учениците от НТБГ.

Г-н Нейчо Попов, заместник-директор на НТБГ, откри панаира и благодари от името на директора на гимназията - г-жа Емилия Иванова, на всички гости за високите оценки за постиженията на гимназията.

След откриването всички гости имаха възможност да се запознаят с дейността на учебните банки, фирми и формирования.

Към заповедта за награждаване