Национална олимпиада по ИТ
28.03.2018 г.

На 10. март 2018 г. в Националната природо-математическа гимназия се състоя Областният кръг на Националната олимпиада по информационни технологии.

Националната търговско-банкова гимназия бе представена в три категории – „Мултимедия“, „Уеб сайт“ и „Приложни програми“.

В категория „Мултимедия“ се състезаваха учениците от VIII„и“ клас, специалност „Електронна търговия“ Ина Колева, Йоана Тачева и Теодор Петров с преподаватели С. Михайлова и Н. Байлова. Ина и Йоана изнесоха презентация на тема „Защо да останем в България“. Те споделиха своите успехи в училище и бъдещите си планове. Представянето им се превърна в отворена дискусия по актуалната за младите хора днес тема. В тази категория се състезава и Теодор, който представи проекта си „Как да изберем правилния компютър“. Опитът, който сподели, се оказа полезен и за съучениците му, за да изберат точната конфигурация за целите си. Теодор демонстрира и умения за създаване и обработката на видео.

Към клипа на отбора, автор Теодор Петров

Националната търговско-банкова гимназия бе представена и в категория „Уеб сайт“. Мартин Якимов от VIII„з“ клас, специалност „Икономическа информатика“ с преподавател Н. Байлова, представи своя сайт „ИТ България“, в който всеки, който се развива в областта на информационните технологии, може да намери полезна информация и софтуер. Някои от програмите, до които дава достъп сайта, са авторски, създадени от Мартин. 

Към сайта на Мартин Якимов

Начини за защита на данни предложи Иван Златанов от IX„и“ клас, специалност „Икономическа информатика“ с преподаватели С. Михайлова и Вл. Иванов. Той се състезава в категория „Приложни програми“ и представи авторски софтуер за криптиране да текст, изображения и видео.

Ръководител на отбора на НТБГ – А. Якимова.

Предложени за участие в националния кръг са проектите на Мартин Якимов, Теодор Петров и Иван Златанов.

Обратно към всички новини

Снимки от новината